logo

Sogndalstrand

Sogndalstrand er en tettbebyggelse i Sokndal kommune i Rogaland. Sogndalstrand betegnes som et «kyst-tettsted av nasjonal verdi» og er fredet for å beskytte tettstedet mot utbyggingspress. Det er et av de sju fredete kulturmiljøene i Norge og den eneste «byen» i Norge som er fredet. Kulturmiljøet som er fredet omfatter trehusbebebyggelsen fra 1700- og 1800-tallet med omkringliggende kulturlandskap. Midlertidig fredning ble gjort i 1994, mens endelig fredning ble vedtatt i Statsråd 24. juni 2005.

Sogndalstrand ligger ved utløpet av elva Sokno, som danner en god naturlig havn ved den ellers ganske værharde kysten av Dalane. Stedet fikk ladestedsrettigheter første gang på 1600-tallet. I 1798 fikk Sogndalstrand ladestedsrettigheter for 2. gang. Sogndalstrand var egen kommune fra 1845 til 1944, da stedet ble slått sammen med Sokndal kommune. På 1880-tallet var det på stedet 550 innbyggere. Sjøfart og fiske har vært viktige næringer. En rekke skip var eid av familier fra Sogndalstrand. Mange drev fiske i kombinasjon med jordbruk. I den gamle bebyggelsen var det driftsbygninger. Østsiden av Rekefjord var også en del av Sogndalstrand. Her var det gode havneforhold. Det var bradbenk for reparasjon av skip, tollpakkhus, sildekummer, fiskemottak m.v.

Sogndalstrand var handelssenter for et større omland. På slutten av 1800-tallet hadde Sogndalstrand 20 butikker, 4 bakerier, skjenkestue, distriktslege, telegrafstasjon, skole, bank, postkontor, los, fengsel, kommunehus m.m.

I 1881 ble det bygget en steinhvelvsbru fra gaten og over elva til Åros-siden. Brua kostet kr 1 050,-.

Kommunehuset ble bygget i 1897 og inneholdt fengsel, bank, postkontor, telegrafstasjon m.v.

Utover på 1900-tallet hadde Sogndalstrand en negativ utviklingen. Vei overtok rollen sjøen tidligere hadde hatt som hovedferdselsåre. Handelssenteret ble flyttet fra Sogndalstrand og 3 km innover i dalen til Hauge i Dalane. Folk flyttet fra stedet og butikker ble lagt ned. På 1970- og 1980-tallet var det sterkt forfall på Sogndalstrand. Det siste som ble lagt ned var dagligvarebutikken G. Wige som ble lagt ned på begynnelsen av 1990-tallet. Mange sjøhus, driftsbygninger og bolighus bar preg av mangel på vedlikehold.

På begynnelsen av 1990-tallet gikk Riksantikvaren inn med betydelige midler til restaurering av bygninger på stedet. Sjøhusrekken mellom den gamle brua og den gamle brygge ble prioritert. Samtidig begynte Sogndalstrand Kulturhotell å etablere seg, først som en liten kafé i lokalene til G. Wige, senere i Skredderhuset, Kommunehuset, Folvikhuset m.v. Hotellet begynte å restaurere bygninger og benytte dem som hotellrom. Restaureringen som begynte med Riksantikvaren og Kulturhotellet førte til en smitteeffekt blant privatpersoner som også begynte å restaurere sine bygninger.

Sogndalstrand et av Rogalands best besøkte reisemål og hadde sommeren 2010 over 66 000 besøkende i perioden mai – august.

Sogndalstrand har i 2010 mye å tilby besøkende: Sogndalstrand Kulturhotell som har 24 rom, kurs- og konferanselokaler, restaurant, et utsøkt kjøkken m.v. I 2010 vant Sogndalstrand prisen som beste spisested langs veien, Ganefart, for Rogaland og Agder. Sogndalstrand Kulturhotell driver også konditori og landhandel som selger lokale produkter. Kulturhotellet består av 8 restaurere trehus fra 1800-tallet. Galleri Rosengren er regionens største galleri innenfor samtidskunst. Galleriet har utstilling av kjente kunstnere fra Rogaland. I tillegg driver også galleriet en souvernirbutikk. Sogndalstrand Havrafting tar besøkende med på turer med fart og spenning. MS Sjødis er en gammel sertifisert fiskeskøyte som tar besøkende med på turer og fisketurer. Fiskerimuseum ble etablert på 1930-tallet og drives i dag av Dalane Folkemuseum. 6-hulls golfbane finnes på Kjelland hvor Kielland-familien har sine røtter. Lakseelva Sokno har de siste 10 årene hatt et kraftig oppsving etter at det ble igangsatt kalking i vassdraget. Årlig fiskes mellom 2 og 3 tonn laks og sjøørret.

Sogndalstrand Amfi ble innviet i mai 2001 av daværende kulturminister Ellen Horn. Amfiet er bygget i naturstein og har plass til 900. Publikumsrekorden har Madrugada med 1.350. Fra 2001 til 2010 har det 9 ganger blitt framført historist spel – Strandaspelet «Klokkene i Vammelsund» – med 5 forestillinger hvert år. Spelet har kystkvinnene med Bergitte Christine i hovedrollen. Handlingen foregår på Napoleons-tiden på begynnelsen av 1800-tallet med blokade utenfor kysten. I tillegg til Strandaspelet har det vært en rekke konserter i amfiet, hvor bl.a. følgende har opptrådt: Frank «Tønes» Tønnesen, Madrugada, Bjørn Eidsvåg, Vamp, Morten Abel, Odd Nordstoga, Sissel Kyrkjebø, The Ten Tenors fra Australia m.fl. Sogndalstrand Skulpturmolo består av 6 steinskulpturer laget av steinskulptør Svein Knudsen som opprinnelig kommer fra Sokndal. Merket topptur til Årosåsen. Nordsjøløype mellom Sogndalstrand og Jøssingfjord. På Årosåsen er det villsau som vedlikeholder kulturlandskapet på en svært god måte. I tillegg til laksefiske er det gode fiskemuligheter i sjøen.

Kilde: Wikipedia

  • Share

Leave a reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.